Geschiedenis

In 1953 werd met de oprichting van ‘Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. van der Leegte’ de basis gelegd voor wat nu VD Leegte Metaal is. VD Leegte Metaal is het eerste bedrijf van de VDL Groep (Van Der Leegte Groep).

Het Eindhovense bedrijf werd opgericht door Pieter van der Leegte senior. De eerste klanten waren Philips, de voormalige werkgever van Pieter van der Leegte, en DAF Trucks. De werkzaamheden van de eerste vijf medewerkers bestonden uit draaien, frezen en boren, met daarnaast stamp-, las- en soldeerwerk in series.

Vanaf begin jaren ’60 begon Pieter van der Leegte met de ontwikkeling van eigen producten: wasmachines en oliekachels. In 1962 werd besloten, naar aanleiding van een grote order voor Honda-kettingkasten, naar Hapert te verhuizen. De order bleek echter niet zo groot als aanvankelijk werd gedacht. Vervolgens werden er nieuwe eindproducten op de markt gebracht: roestvrijstalen huishoudelijke artikelen, zoals bedkruiken, eierdopjes, botervlootjes, etc.

De toen 19-jarige HTS-student Wim van der Leegte, oudste zoon van Pieter, werd in 1966 als stagiair bij het bedrijf betrokken. In 1972 nam Wim alle aandelen van zijn vader over.

In het jaar 1978 begint de uitbreiding van VDL; in dat jaar wordt VDL Gereedschapmakerij opgericht. Sinds die tijd worden er steeds meer bedrijven overgenomen en opgestart waardoor de VDL Groep inmiddels is uitgegroeid tot een toonaangevende internationale industriële onderneming.

In januari 2016 zijn de kinderen van Wim van der Leegte, te weten Pieter, Jennifer en Willem, als derde generatie toegetreden tot de hoofddirectie van VDL Groep.

Op 1 november 2016 vierde Wim van der Leegte zijn 50-jarig jubileum en dat was een mooi moment om de voorzittershamer over te dragen aan zijn jongste zoon Willem van der Leegte. Wim blijft als commissaris aan VDL Groep verbonden.
 

v.l.n.r.: Jennifer, Pieter, Willem en Wim van der Leegte
v.l.n.r.: Jennifer, Pieter, Willem en Wim van der Leegte