Vloot elektrische bussen in Keulen uitgebreid naar 113 VDL Citea’s
Na levering in 2022 rijden in totaal 113 elektrische VDL Citea’s in Keulen.

Vloot elektrische bussen in Keulen uitgebreid naar 113 VDL Citea’s

1 april 2021

Voor de derde keer op rij heeft openbaarvervoersbedrijf KVB Keulen elektrische VDL Citea’s besteld bij VDL Bus & Coach. Het gaat om 51 gelede bussen. Als deze stadsbussen in 2022 zijn geleverd, bestaat de elektrische busvloot uit 113 VDL Citea’s Electric.

“Deze nieuwe bestelling onderstreept de daadkracht van KVB Keulen, een van de voorlopers in Duitsland op het gebied van elektrische mobiliteit”, zegt Boris Höltermann, directeur VDL Bus & Coach Deutschland. “Wij zijn trots op dit hernieuwde bewijs van vertrouwen. We kunnen hierdoor onze samenwerking op het gebied van e-bussen, die we in 2012 zijn gestart, voortzetten. Het toont tevens aan dat we voorop lopen als het gaat om de elektrificatie van het openbaar vervoer in Duitsland.”

Grootste batterijpakket

VDL Bus & Coach levert voor de eerste keer 51 gelede Citea’s met haar grootste batterijpakket: 525 kWh. De volledige energiebehoefte van de Citea’s SLFA-181, inclusief het klimaatsysteem, wordt door de accu afgehandeld. De bussen zijn daarmee 100% emissievrij. Het BRT-design geeft de Citea’s een innovatief karakter, waarmee de voertuigen een bijdrage leveren aan een modern stadsbeeld. De Citea’s SLFA-181 worden via een pantograaf op het dak ’s nachts geladen op het depot en, vanwege de vele af te leggen kilometers, ook onderweg tijdens de dienstregeling bij laadstations

100 miljoen elektrische kilometers

De steden Keulen, Münster, Osnabrück, Oberhausen-Bottrop, Leipzig en Kiel leveren in Duitsland dagelijks een bijdrage aan het uitgangspunt van VDL Bus & Coach: ‘Aiming for Zero’. Het gaat om meer dan 100 voertuigen in Duitsland, samen goed voor ervaring met meer dan 4 miljoen elektrische kilometers in het openbaar vervoer. De komende jaren worden de steden/gemeenten Plön, Volklingen, Neuss, Braunschweig, Verden en Goslar ook aan dit lijstje toegevoegd.

VDL is al ruim 25 jaar actief op het gebied van elektrisch vervoer. Sinds de introductie van de eerste Citea SLF-120 Electric in Genève, tijdens de UITP Mobility & City Transport beurs in 2013, heeft VDL Bus & Coach zich sterk gericht op elektrische mobiliteit. Met inmiddels meer dan 800 bussen in 10 landen en dagelijks ruim 135.000 kilometers in vele Europese steden en regio’s is de magische grens van 100 miljoen elektrische kilometers in het openbaar vervoer inmiddels bereikt.

Nieuwe generatie VDL Citea

In 2021 presenteert VDL Bus & Coach de nieuwe generatie elektrische Citea’s. Vanuit de VDL-visie is een busconcept ontwikkeld, volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn, dat klaar is voor de toekomst en waarbij zero emissie vanzelfsprekend is. Meer details over de nieuwe generatie elektrische stadsbus van VDL Bus & Coach volgen later dit voorjaar.

Terug