Voornemen: VDL en Van Wijnen bundelen krachten in strijd tegen woningtekort
Fotobijschrift: het interieur van een geïndustrialiseerde badkamer

Voornemen: VDL en Van Wijnen bundelen krachten in strijd tegen woningtekort

24 februari 2021

VDL Groep en Van Wijnen zijn voornemens langjarig te gaan samenwerken. Na het doorlopen van de interne procedures gaat VDL vanaf 2022 in Friesland op industriële wijze demontabele modules produceren voor de bouw. Hierbij kan worden gedacht aan complete badkamers, toiletten en technische ruimten. Deze modules zullen vervolgens kant-en-klaar op bouwplaatsen van Van Wijnen worden ingebouwd.

De vraag naar woningen in Nederland is groot, maar het aanbod van beschikbare en betaalbare woningen blijft daarop ver achter. Om aan die vraag te voldoen, moeten vóór 2030 maar liefst een miljoen woningen worden gebouwd. Het aantal op te leveren nieuwbouwwoningen wordt dit jaar geraamd op 60.000, in plaats van de noodzakelijke 100.000. VDL en Van Wijnen voegen hun kennis en ervaring met industrialisering, innovatie en bouw samen om een bijdrage te leveren aan het oplossen van het woningtekort.

DuurzaamDe geïntegreerde techniek waar de badkamermodule uit bestaat.

Door de productie van geïndustrialiseerde bouwmodules kan de bouwtijd van een woning op locatie aanzienlijk worden verkort, van ongeveer 60 dagen naar slechts 24 uur. Daarnaast draagt deze geïndustrialiseerde aanpak bij aan duurzaamheid: het aantal transportbewegingen op bouwplaatsen kan substantieel worden beperkt, waardoor de CO2-uitstoot drastisch omlaag gaat. Na het doorlopen van de interne procedures zullen de huidige activiteiten van VDL Bus Heerenveen in de loop van 2022 gefaseerd worden ondergebracht bij andere productiebedrijven van VDL Bus & Coach. Hierdoor wordt flexibiliteit gecreëerd waarmee de busactiviteiten van VDL worden versterkt. 

Werkgelegenheid

De nieuwe activiteit voor VDL in Heerenveen biedt werkgelegenheid aan alle 150 medewerkers. Na omscholing zullen alle medewerkers bij VDL Smart Spaces (de nieuwe bedrijfsnaam) werkzaamheden gaan verrichten voor de bouwmodules óf via detachering gaan werken bij de nieuwe woningfabriek van Van Wijnen, die op een steenworp afstand van de locatie van VDL Bus Heerenveen wordt gebouwd. Een klein deel van de medewerkers zal in Heerenveen werkzaam blijven voor VDL Bus & Coach.

Kracht

President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep: “In een welvarend land als Nederland verdient iedereen een betaalbaar dak boven het hoofd. Met deze samenwerking met Van Wijnen combineren we de kracht tussen bouw en innovatie in de industrie, houden we onze medewerkers in Friesland duurzaam aan het werk en kunnen we door middel van de industrialisatie van het bouwproces een bijdrage leveren aan de realisatie van betaalbare woningen.”

Industrialisering van de bouw

CEO Peter Hutten van Van Wijnen: “Door de samenwerking met VDL wordt een volgende stap gezet naar vergaande industrialisering van de bouw. Met VDL doet één van de grootste spelers uit de Nederlandse hoogwaardige maakindustrie zijn intrede in de bouwsector. Hierbij kan de kennis en het netwerk van VDL, bijvoorbeeld uit de automotive en met automatisering en robotisering, worden ingezet voor de productie van onderdelen voor onze toekomstbestendige en betaalbare Fijn Wonen-woningen. Dit product biedt comfortabele woningen die in een snel tempo gerealiseerd kunnen worden. Samen leveren we zo een substantiële bijdrage aan het oplossen van het woningtekort in Nederland”.

Over Van Wijnen

Van Wijnen (1.900 vakliefhebbers, 24 locaties) initieert, ontwikkelt, realiseert en beheert vastgoed in de domeinen wonen, zorgen, leren, werken en recreëren. We maken ons hard voor betaalbare woningen voor heel Nederland. Voor vitale wijken waar iedereen zich thuis voelt. En voor een duurzaam bouwproces met oog voor generaties na ons. Daarom zetten we vol in op innovatie. Voorbeelden zijn onze geïndustrialiseerde woonoplossingen van Fijn Wonen, ons living lab op De Loskade in Groningen, deelname aan Project Milestone voor 3D-betonprintwoningen en het Fundahuis.
www.vanwijnen.nl

Terug