VDL Nedcar over op één ploegendienst; aantal medewerkers wordt zoals aangekondigd afgebouwd

VDL Nedcar over op één ploegendienst; aantal medewerkers wordt zoals aangekondigd afgebouwd

1 juni 2023

VDL Nedcar, de autofabriek van VDL Groep in Born, is als gevolg van werkvermindering door volumedaling van plan om per 1 november 2023 over te gaan op één ploegendienst. De formele instemmingsaanvraag om over te gaan op een dagdienst en de adviesaanvraag voor de als gevolg hiervan onvermijdelijke afbouw van medewerkers is vandaag, op 1 juni, ingediend bij de ondernemingsraad (OR).

Met de stap naar één ploeg is er bij VDL Nedcar werk voor 2.100 medewerkers. Op dit moment telt VDL Nedcar in totaal 3.950 medewerkers. De autofabriek in Born wil per 1 november 2023 ongeveer 1.000 medewerkers en ruim 800 uitzendkrachten afbouwen. Het gaat om zowel productiemedewerkers als medewerkers van ondersteunende afdelingen. Een verdere reductie van medewerkers rond 1 maart 2024, als de contractperiode met BMW eindigt, kan niet worden uitgesloten. Echter, het streven blijft om nieuwe, substantiële voertuigprojecten binnen te halen, in combinatie met de geplande nieuwe activiteiten in Born.

‘Hard geknokt’

Directeur John van Soerland van VDL Nedcar: “Na de opzegging van het contract tot 2030 door BMW hebben we ontzettend hard geknokt voor de juiste aansluiting middels autoproductie. Dat is ons tot nu toe niet gelukt. Uiteindelijk is de tijd – door turbulente omstandigheden op de automarkt – te kort gebleken om de hele populatie aan het werk te houden. Wij balen daarvan en naar onze medewerkers die hun baan gaan verliezen spijt ons dat”.

Beoogd wordt om medewerkers, waarvan noodgedwongen per 1 november 2023 afscheid zal worden genomen, zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Zij verdienen uiteraard een goed vangnet. Ons streven blijft om medewerkers op vrijwillige basis zoveel mogelijk van werk naar werk te brengen.

Het huidige sociaal plan, dat in 2021 is ondertekend, geldt tot april 2024. Dit sociaal plan is met vakverenigingen overeengekomen nadat bekend was dat het contract met BMW is opgezegd. Dit vangnet is bijna het dubbele van de wettelijke vergoeding. Naast dit sociaal plan hebben wij een Finish with Pride-bonus van maximaal 7.500 euro per medewerker toegezegd die ingaat vanaf 1 juni 2023.

Achtergrond

VDL Nedcar is in 2020 geconfronteerd met de ingrijpende besluiten van BMW dat een op dat moment recent overeengekomen contract werd geannuleerd en dat er geen vervolgcontracten zouden worden gegund. Dit besluit van BMW was ingegeven door lagere productievolumes dan eerder voorzien. Dalende autoverkopen als gevolg van de coronapandemie, geopolitieke ontwikkelingen en disruptieve ontwikkelingen in de automobielmarkt lagen hieraan ten grondslag.

Ondanks deze teleurstelling is VDL Nedcar een leverbetrouwbare autoproducent gebleven die ook sindsdien mondiale kwaliteitsprijzen in de wacht heeft gesleept. Deze prestaties hebben bijgedragen tot een beperkte verlenging van het bouwen van de huidige modellen tot 1 maart 2024. Verder is, mede door de flexibiliteit, betrouwbaarheid en innovatiekracht, een prestigieus project toegekend, de productie van ’s werelds eerste volledig elektrisch aangedreven cabrio, de MINI Cabrio Electric.

Transitie

Ondanks de onvermijdelijke organisatiekrimp spant VDL Nedcar zich maximaal in om de werkgelegenheid van zoveel mogelijk medewerkers zeker te stellen. VDL Nedcar werkt aan de transitie van een onafhankelijk autoproducent naar een brede partner in duurzame mobiliteit. In hoofdlijnen bestaat de strategie uit drie pijlers: Vehicle Contract Manufacturing, het Mobility Innovation Centre en de VDL-groeiallocatie. Respectievelijk, het onafhankelijk auto’s produceren voor derden, innovaties op het gebied van mobiliteit (bijvoorbeeld de assemblage van batterijpakketten, de productie van autonoom rijdende voertuigen, het duurzaam coaten van remschijven en het afleverklaar maken van auto’s) en het faciliteren van de groeistrategie van VDL-zusterbedrijven die ook actief zijn in mobiliteit (bijvoorbeeld de concentratie van activiteiten op het gebied van special vehicles).

Over VDL Nedcar  

VDL Nedcar in Born is een onafhankelijke autoproducent die in opdracht van derden auto’s produceert. Het is de enige grote autofabriek in Nederland die sinds eind 2012 deel uitmaakt van industrieel familiebedrijf VDL Groep in Eindhoven. Momenteel werken er ongeveer 4.000 medewerkers. De fabriek heeft een productiecapaciteit tot maximaal 200.000 auto’s per jaar, op basis van tweeploegendiensten. VDL Nedcar maakt gebruik van een sterk geautomatiseerd productieproces (1.400 industriële robots). Sinds de start in 1967 rolden ruim 5,5 miljoen auto’s (DAF, Volvo, Smart, Mitsubishi, MINI, BMW) van de productielijn in Born. Momenteel produceert VDL Nedcar de MINI Cabrio, de MINI Cabrio Electric en de MINI Countryman; van de MINI Countryman produceren we ook de PHEV-variant.
www.vdlnedcar.nl

Terug